Mulţi dintre noi asociem vacanţa sau concediul cu vara şi tindem să fim chiar deprimaţi odată cu terminarea sezonului estival, dar adevărul este că pentru cei pasionaţi de călătorie toamna e un moment prielnic pentru a bifa noi destinaţii.

Vă întrebaţi de ce? Ei bine în primul rând există foarte multe oraşe care arată bine toamna, când soarele nu mai e dogoritor, turiştii nu sunt atât de numeroşi şi în plus preţurile sunt mai mici.

Tocmai de aceea am ales câteva destinaţii numai bune de vizitat în acest anotimp şi voi începe azi cu Valencia.

Dacă iubiți marea, căldura, sangria și fructele de mare cu certitudine veți alege Valencia. 

Eu am ales să călătoresc cu avionul şi am plecat din Cluj-Napoca. Biletul nu a fost foarte ieftin chiar dacă l-am cumpărat cu ceva timp înainte. Cursa e directă, iar zborul durează aproximativ 3 ore. Aeroportul e situat înafara oraşului, dar dacă luaţi metroul ajungeţi în centru în aproximativ 20 de minute.

Al treilea oraş ca mărime din Spania, Valencia este aşezată cum nu se poate mai bine la Marea Mediterană, motiv pentru temperatura medie anuală este de aproximativ 18 grade. Ce mi-a plăcut foarte mult când am ajuns prima dată au fost plantaţiile de portocali.

DSCN2593
Livadă cu portocali

De ce vă recomand să vizitaţi Valencia în această perioadă? În primul rând pentru că temperaturile trec de 20 de grade, iar şansele să plouă sunt minime. În plus nu e foarte aglomerat, aşa că nu veţi pierde timp aşteptând la cozi pentru a vizita obiectivele.

Trebuie să țineți cont de faptul că spaniolii nu sunt mari vorbitori de limbă engleză, deci vă recomand să aveţi la voi un ghid de conversaţie în spaniolă dacă nu sunteţi familiarizaţi cu limba. Eu vorbesc spaniolă destul de bine şi mi-a fost de foarte mare ajutor…

În opinia mea Valencia merită descoperită la pas fiindcă nu e chiar atât de mare, dar dacă nu aveţi timp transportul în comun e foarte bine pus la punct şi puteţi opta pentru metrou, bus sau de ce nu bicicletă.

Valencia abundă în obiective turistice şi depinde foarte mult de cât timp ai la dispoziţie.

Eu zic că ar trebui să începeţi cu Ciudad de las Artes y las Ciencias, fiindcă este ceva unic, un ansamblu foarte futurist proiectat de un arhitectul Santiago Calatrava (născut la Valencia), un adevărat complex cultural inaugurat în anul 2003, împărţit în 4: Hemisferic, Muzeul de Ştiinţă Prinţul Felipe, Palatul Artelor Regina Sofia şi Oceanografic, acesta din urmă fiind cel mai mare aquarium din Europa cu peste 45.000 de exponate din 500 de specii marine. Dacă alegeți să vizitați tot complexul trebuie să alocați minim o jumătate de zi. Da da, poate pare mult dar odată ajunși aici veți vedea că am dreptate.

DSCN2467
Muzeul de Ştiinţă Prinţul Felipe
DSCN2461
Hemisferic și Palatul Artelor Regina Sofia
DSCN6487
Oceanografic
DSCN6494
Oceanografic
DSCN6560
Oceanografic

DSCN6502 DSCN6511 DSCN6528

Mai există o zonă Umbracle care e un fel de părculeţ şi unde deseori se organizează diferite expoziţii de fotografie sau pictură.

DSCN2477
Umbracle

De aici vă recomand să faceţi o plimbare prin cel mai mare parc din Valencia, Jardines del Turia, care are 8 km şi este amenajat pe vechia albie a râului Turia.  Ceea ce mi-a plăcut foarte mult este că parcul e cumva împărţit în zone distincte delimitate de podurile pe sub care treci, astfel fiecare zonă are altă vegetaţie, alte plante, flori colorate distinct.

DSCN3089
Puente de la Trinidad fotografiat din Grădinile Turia

Dacă nu aveţi chef să vă plimbaţi prin parc, foarte uşor puteţi ajunge în Port , care este cel mai mare din Spania , iar de aici vă puteţi plimba pe faleză sau pe faimoasa Playa de la Malvarrosa.

DSCN2717
Portul

DSCN2694

DSCN2735

DSCN2737
Faleza şi plaja

Mergeţi apoi centrul vechi al oraşului şi opriţi-vă în Plaza de la Reina considerată km 0 al Valenciei. Puteţi savura întâi o cafea, tapas (aperitive) sau ceva dulce la una din cafenelele cochete pentru ca mai apoi să vizitaţi Catedral de Santa Maria sau Seu, intrarea generală e gratuită, iar pentru 2 eur merită să urcați în turnul numit El Miguelete. 

DSCN2771
Intrarea în Catedrală
DSCN2818
Catedrala din Plaza de la Virgen
DSCN2770
Interior catedrală

DSCN2779

În apropiere e și Plaza de la Virgen unde puteţi poposi la Fântâna lui Neptun sau puteţi vizita La Basilica de la Virgen de los Desamparados, iar apoi coborâţi în dreapta pe una din straduţele înguste ca să ajungeţi la Torres de Serrano.

DSCN2783
Real Basílica De Nuestra Señora De Los Desamparados
DSCN2822
Real Basílica De Nuestra Señora De Los Desamparados interior
DSCN2807
Torres de Serrano
DSCN2816
Plaza de la Virgen

Dacă vă doriți să vedeți live o coridă, atunci nu ratați  Plaza de Torros unde veți găsi foarte ușor amfiteatrul în aer liber.

DSCN4828
Plaza de Toros

DSCN4829

20131111_154656
Estacion Norte

Dacă priviţi în dreapta veţi observa Estacion Norte, adică gara, iar dacă doriţi puteţi coborî pe una din străduţe  pentru vedea şi impunătoarea clădire a primăriei.

DSCN4340
Primăria ( Ayuntamiento)
DSCN3104
Muzeul Naţional de Ceramică

Clădirea care adăpăsteşte Muzeul de Ceramică vă va atrage cu siguranţă atenţia, eu nu am apucat să îl vizitez din păcate.

Dacă sunteți pasionați de animale e musai să ajungeți la Bioparc, o grădină zoologică inaugurată în anul 2008 care se întinde pe o suprafaţă de 100.000 metri pătraţi pe albia râului secat Turia. Biletul pentru adulţi costă 24 de eur şi puteți lejer să zăboviți juma de zi.

DSCN4863
DSCN4913
11082013150 11082013166 11082013200

Cât despre mâncare tradiţională trebuie să încercaţi faimoasa paella, iar dacă vă doriţi o sesiune de shopping vă recomand El Corte Ingles unde veţi găsi absolut orice.

DSCN5452
Paella mixtă -fructe de mare şi pui
Reclame