Acum câteva săptămâni am început o serie dedicată prezentării unor destinații perfecte de vizitat în acest sezon, asa incat urmează să povestim despre un alt oraș pe care propun să-l vizitați și anume Cologne sau Koln.

Koln, cel mai vechi dintre marile orașe ale Germaniei, al patrulea ca mărime, cu peste 1 milion de locuitori face parte din landul Renania Nord Westfalia și este străbătut de râul Rin.

Un oraș frumos, boem, aglomerat, cu miros de bretzel și castane coapte şi o bere, Kolsch, foarte bună…un oraș pe care nu ai cum să nu îl îndrăgești.

Cel mai simplu mod de a ajunge la Koln, pentru mine, a fost cu avionul din Cluj. Biletul e ieftin şi călătoria scurtă de aproximativ 2 ore.

După ce ajungeţi în aeroport, cel mai uşor e să luați trenul și să coborâți la Hauptbanhof adică la gară. Biletul e în jur de 2,8 euro.

Veţi ajunge în inima oraşului (km 0) în Domplatz ( Piața Domului,) locul unde se află faimoasa si impozanta catedrală în stil gotic considerată una dintre cele mai mari din Europa (8.000 mp). Domul este una dintre cele mai vizitate atractii din intreaga Germanie, media zilnica a vizitatorilor este de 20.000 de persoane, deci înarmaţi-vă cu multă răbdare fiindcă e foarte aglomerat la orice oră mai ales dacă vreţi să urcaţi si în turn . Una dintre principalele zone de interes din catedrală este altarul cu moaștele celor 3 magi.

dom
Domul din Koln
IMG_0052
Domnul
Picture 143
Interior Catedrala

Picture 142

Din Piata Domului îndreptaţi-vă către malul Rinului pe lângă Muzeul Romano-Germanic pentru a vedea Hohenzollernbrucke, o altă emblemă a oraşului, un pod construit intre 1907-1911 care a jucat un rol important in perioada celui de al doilea Razboi Mondial si care reprezinta si acum o importanta legatura cu intreaga Europa, peste el trecand zilnic injur de 1.200 de trenuri.

lacate
Lacăte pe Hohenzollernbrucke
pod
Malul Rinului şi Biserica Groß St. Martin

Dacă treceţi podul veţi putea admira  malul Rinului înţesat cu clădiri medievale şi biserica Groß St. Martin, o privelişte parcă ruptă din altă epocă, iar din partea cealaltă Domul se vede nemaipomenit mai ales seara.

Picture 123 Picture 118

Picture 114

IMG_0053

centru vechi
Clădiri medievale pe malul Rinului

cladiri

Dacă ați trecut de partea cealalta a podului, merita sa intrati  in clădirea de sticlă aflata pe partea dreapta, numită Koln Triangle,si  puteți urca cu un lift foarte rapid pentru a vă delecta cu panorama întregului oraş. Costul e de 4 euro, dar merită din plin mai ales dacă aveţi noroc de o zi însorită.

triangle
Koln văzut din Triangle

 

IMG_0684
Domul si Hohenzollernbrucke

Oraşul abunda in obiective şi depinde doar de voi ce vă doriţi să vedeţi: muzee, biserici, Grădina Zoologică situată în cartierul Riehl lângă grădina botanică Flora…

Mie mi-a plăcut mult plimbarea cu Kölner Rhein-Seilbahn ( Cologne Cable Car), care porneşte din zona Zoo, trece Rinul şi vă lasă în Rheinpark, unul dintre cele mai mari din oraş (are 4 hectare).

rin
Peste Rin cu Cologne Cable Car
cable car
Rheinpark
botanic
Grădina botanică

Opriti-va apoi la unul din restaurantele sau cafenelele de pe malul Rinului si incercati vestitii carnati care sigur va vor incanta, iar pentru amatorii de bere recomand un sortiment local numit Kolsh.

Trebuie sa ajungeti si in Neumarkt unde veti descoperi una dintre cele 12 biserici romane, este vorba despre St. Aposteln, care dupa cum ii spune si numele, este dedicata celor 12 apostoli.

st apolsten
St. Aposteln.

Un pic mai jos, in Rudolfplatz, veti descoperi vechile ziduri ale orasului, Kolsche Boo, care dateaza din secolul al 12-lea

porti

Trebuie sa ajungeti si in Districtul Rheinauhafen care oferă un trio de clădiri cu o arhitectură moderă. Tot aici se află şi Muzeul Ciocolatei.

Picture 193
Muzeul ciocolatei

Cei pasionaţi de shopping vor descoperi la Koln poate cele mai multe magazine adunate pe 2 străzi principale: Hohe Strase şi Schlidergasse, dar e bine sa stiti ca toate sunt inchise duminica.

In ceea ce priveste evenimentele din aceasta perioada, luna noiembrie a fiecărui an aduce un val de turişti în Koln deoarece are loc un eveniment foarte important pentru întreaga comunitate şi anume Carnavalul, denumit şi al cincilea anotimp, care începe în data de 11.11 la ora 11.11 în Alter Markt (Piaţa Veche) unde toată lumea se costumează (te simţi ciudat să ieşi pe stradă necostumat), au loc un fel de scenete -satire mai ales cu tentă politică .

IMG_0109

IMG_0083

În perioada 23.11-23.12 oraşul îmbracă haine de sărbătoare fiindcă e perioada în care se deschid pieţele de Crăciun(7 la numar), unde puteţi găsi de la obiecte lucrate manual, turtă dulce în toate formele, vin fiert…Cele mai mari se află în Alter Markt, Neumarkt şi Domplatz.

bretzel
Merzenich Bretzel

Pentru cei pasionati de motorsport si adrenalina trebuie sa mergeti la cartodromul lui Michael Schumacher din Kerpen, la 15 minute de mers cu trenul din Koln. Puteti opta pentru pista outdoor sau indoor, sigur nu veti regreta deoarece este o experienta unica si inedita.

IMG_1029 Picture 161

IMG_0032
Alter Markt

Picture 162 Acestea fiind spuse va doresc un weekend frumos si insorit!

Photo credit Me & Iub

Reclame